HOLLANDA`DA EMEKLİLER MÜJDEYİ YANITLADI: “SKANDAL” !


  • Kayıt: 12.01.2022 00:58:16 Güncelleme: 12.01.2022 10:52:20

HOLLANDA`DA EMEKLİLER MÜJDEYİ YANITLADI: “SKANDAL” !

Ali Develioglu

Bu yeni 4. Rutte koalisyonunu seçimlerde iktidara getirenler sevinebilir! Müjdeler olsun, yeni hükümetin ilk muazzam kararı emekli maaşlarını ( AOW) asgari ücretten artık ayırmak oldu!

Bu şu demek : 1 milyona yakın emeklinin maaşı artık asgari ücretle birlikte artmayacak! Mesela hükümet bu yıl asgari ücreti yüzde 7`cik arttırırsa, emeklilik maaşını arttırmayacak. Yani enflasyonun birden yüzde 6`yı aştığı bu ülkede , ilk kurbanlar arasında 2022`de yüzde 6 gelir kaybıyla emekliler olacak! Sadece bu yıl da değil üstelik: bundan sonra artık hep böyle!

Hollanda`nın henüz daha demokratik ve mitinglerle dolu bir ülke olduğu 70`lerin sonunda emekliler ve ödenek alanların da asgari ücrete bağlı artış almaları kararlaştırılmıştı. Ama son 15 yıldır VVD ve CDA koalisyonları emeklilerin ve tüm dar gelirlileri alım gücünü zaten düşürdükçe düşürdü. Şimdi üstüne üstelik bir de bu anlaşmayı yapıyorlar! Üstelik daha kurulur kurulmaz! Nasıl bir hükumet olacağı anlaşılıyor: Gelen gideni aratirmis, 3. Rutte koalisyonunu bile aratacak! İlk kurban emekli!

Peki, 4 partili bu sağ koalisyona oy verenler buna nasıl tepki gösterecek? Müjdeler olsun mu diyecek? Iyi ki oy verdik mi diyecekler? Hayır, koalisyon tabanından bile geçtiğimiz günlerde şiddetli tepki yükseliverdi. Medya `Koalisyon tabaninda isyan” diye bastı manşeti.

İşçi sendikaları konfederasyonu FNV başkanı Tuur Elzinga koalisyon anlaşmasını skandal olarak tanımladı. Elzinga, senatoda koalisyonun azınlıkta olduğuna dikkat çekerek, mecliste de senatoda da onaylanmasının çok güç olacağını belirtti. Sol partiler bu karara şiddetle karşı.

Bu karar tabii ki Türkiye kökenli en az 100 bin emekliyi de ilgilendiriyor. Kaç Türk, milletvekili ya da bakan oldu diye kafayı yormanın yararı yok anlaşılan.

Rutte`nin bu politikası, bütçeye bu yıl 2 milyar tasarruf sağlıyor, 4 yılda 8 milyar eder!

Hayır, bu 8 milyar tasarrufla ağır korona hastaları için, rezalet sayıdaki yatak ve personel sayısını arttırmayacak yeni koalisyon! Muhtemelen aşı firmalarına ve koronadan zarar gördükleri gerekçesiyle KLM, dijital sektör ve Shell gibi dev tekellere akacak bu tasarruf!

Korona yardımı denen şeyin ( ki zarar gören esnaf için gerekliydi, ama dev tekeller için değil) hesabını halka ödetecekler diye geçen yıl yazmıştım.

Seçimler nedeniyle ertelemişlerdi, şimdi yeni sağ koalisyon kuruldu, halk olarak artık elimizi cebimize sokma zamanı geldi! Tabii başlayan yüzde 6 enflasyon izin verirse!