2021 Yılında Hollanda Tarım Ürünleri İhracatı 104,7 Milyar Avro


  • Kayıt: 22.01.2022 11:21:53 Güncelleme: 22.01.2022 11:24:20

 2021 Yılında Hollanda Tarım Ürünleri İhracatı 104,7 Milyar Avro

Nejat Sucu

Bataklıktan Verimli Tarım Ülkesi Hollanda’ya …

2021 yılında Hollanda geçen yıllarda olduğu gibi, yeniden tarım ürünleri ihracatında yeni bir rekora imza atmış bulunmakta. 2020 yılına göre ihracatta artış 9 milyar avro olarak gerçekleşmiş ve yüzde 9,4’lük bir artışla toplam ihracat Hollanda tarihinde ilk olarak 104,7 milyar avro ’ya ulaşmış bulunmaktadır.

Tarım ürünlerindeki ihracatın 74,7 milyarı kendi ürünleri olup, geri kalan 29 milyarlık kısmı yurtdışı kaynaklı. Wageningen Ziraat Üniversitesi ve Hollanda Merkezi İstatistik Büro'su (CBS ) tarafından tespit edilmiş bulunmaktadır.

Tarım ürünleri ihracatında Hollanda’nın mili gelire dahil kazancı 42,1 avro’yu bulmaktadır.

 İhracatın en fazla olduğu ülke 26 milyar avro ile Almanya başı çekmekte ve onu 12,5 milyar avro ile Belçika ve Fransa takip etmektedir

Hollanda tarım ürünleri üretiminde 104,7 milyar dolar ihracatıyla dünya ikincisi. Geçen Eylül ayında Elma bahçelerinin yanından geçerken, o olgunlaşan Elma ve bahçeyi yeniden düşündüm.

Bir yanda Elma Bahçeleri, boyu 3 metreye ulaşan Mısır tarlaları diğer yanda boylu boyunca akan IJssel Irmağı, süt veren inekler, çiftlik sahiplerini yetiştirdiği küçük çapta da olsa Arı kovanları, bal üretimi ve satışı. O güzel güneşli havada, çalışkan Bal arıları da sahipleri için vızır vızır gelip gidiyorlardı.

Hollanda ‘nın ünlü bir sözü “ Süt ve Bal Ülkesi / land van melk en honing ) “diye . Belli ki bana göre bu olsa gerek. Yalnız, bu söz Hollanda’da yan gelip yatmak ve bol bol yemek ve içmek anlamında da kullanılmakta.

Elma hasılatı bu yıl geçen yıllara göre yüzde 17 fazla oldu. 

Elma bahçesine baktığımız zaman taban seviyesi, 2 metre aşağıya çekilmiş, Hemen hemen İçsel Irmağı ile aynı seviyede. Tarımda taban suyu iyi bir mahsul alabilmek için çok çok önemli.

Taban suyu olmayan Mısır ‘ın boyu 3 metreye ulaşamaz. Tabii ki modern tarım tekniği ve gübrelerinde katkısını unutmamak gerek.

Tarım ve teknoloji en yüksek ürünü alabilmek için kol kola birlikte çalışıyorlar. Bunu 3 yıl önce Rijssen’da ziyaret ettiğim Tarım fuarında görmek mümkündü. Eski Konya il sınırları kadar büyük olan Hollanda’nın neler ve neler yapabildiğini ve bunun ancak gerçek ilim, bilim ve çok çalışmakla olabildiğini biliyoruz. Neden bizde de olmasın?.