Rutte IV Kabinesi Var Olan Yeni Umutların Tazelenmesi mi?


  • Kayıt: 23.01.2022 10:54:32 Güncelleme: 23.01.2022 10:56:03

Rutte IV Kabinesi Var Olan Yeni Umutların Tazelenmesi mi? 

Nejat Sucu

(İs Rutte IV kabinet is een bestaand beleid of de nieuwe hoop?

Bizde bir söz vardır, “ Öyle de böylede bu işi becerdi “diye. Evet bu söz Hollanda’nın dördüncü kabine Başbakanı Mark Rutte için. Başbakan Rutte Hollanda'nın etkili ve yetkili söz sahibi bürokratların ve işverenlerinde temsilcisi olması belli ki yönetim görevinin devamını ve kalıcı olmasını sağlıyor.

Hükümet ve koalisyon programında neler var ?

10 Ocak’ta göreve başlayan ve 18 Ocak’ta hükümetin görev ve gelecekteki planlarını anlatan hükümet programı (Regeringsverklaring ) 12 saatlik bir Maraton Meclis oturumu (Marottondebat ) ile 12 saat boyunca Hollanda Temsilciler Meclisi tartışıldı.

Neler neler görüşüldü ?

✓ Önümüzdeki koalisyon döneminde, Sosyal ödenek alanların ödenekleri( Bijstand ) ve Asgari ücret ( Minimumloon / WML) kademe kademe yüzde %7,5 olarak artırılacak. Yalnız Emekli aylığı alanlar (AOW) bu artıştan faydalanmayacaklar. Hükümete yapılan itirazlar ve tartışmalardan sonra; gerekli olan 2 milyar avroyu araştırma ve gelecek günlerde yaşlılarında bu artıştan faydalanmaları gündeme gelecek.

✓ Birden çok parti ve Temsilciler Meclisi üyesi ırkıPVV lideri Wilders’ın Başörtüsü takan ve bakanlık görevine getirilen göçmenleri ötekileştirici, ayrımcı ve ırkçı eleştirisi büyük tepki topladı. Belli ki Wilders yine göçmen, mülteci ve Türk düşmanlığı yaparak kendi temsil ettiği seçmenleri partisinde tutmaya çalışıyor. Çünkü Wilder’sen politikalarına benzeyen, göçmenleri ve mültecileri politik malzeme yapan ve birden fazla PVV ile rekabet içinde bulunan politik partilerde bulunmakta.

✓ Gelecek dönemde Hollanda koalisyonu, Bakımevlerinden (Verpleeghuiszorg ) ve Gençlik bakımından (Jeugdzorg) 500 milyon avro kesinti yapmak istiyor. Bu konular gelecekte, hükümetin daha çok başını ağrıtacağı bekleniyor.

Kabine gelecek yıllarda, çevre, temiz yaşanır hava, ekonomi, eğitim, temiz enerji (Energie transitie ) milyarları saçarken, milyarlarca avro ayırırken, Yüksek Enerji, yakıt ve gıda fiyatları ile Halkın alım gücünün daha da düşmesi, fakirleşmesi ve düşeceği Temsilciler Meclisi’ndeki politik partilerden kritik alan konulardı.

Hükümet bazı konularda çok cömert davranırken, bazı konularda cimri ( Kıyımsız ) olduğu söylemekten çok, verdiğimiz oylar ve seçimini yaptığımız temsilciler politik seçim ( Politieke keuzes ) yapıyorlar diyebilir miyiz ? Sizler ne derseniz.

Biz yine bu buhranlı yıllarda, toplu paylaşımdan yana olmayan bir Hollanda toplumuna “Hollanda yeni koalisyonu hayırlı ve uğurlu olsun diyelim “. Sağlıcakla kalın.