Hollanda’da Ensesi Kalınlar Daha Çok Vergi Ödeyecekler


  • Kayıt: 21.05.2022 12:14:04 Güncelleme: 21.05.2022 12:14:04

Hollanda’da Ensesi Kalınlar Daha Çok Vergi Ödeyecekler

Nejat Sucu

“Sterke schouders zullen meer lasten moeten dragen“

Hollanda’da Ukrayna krizinden sonra, yükselen enerji giderleri Hollanda bütçesine ekstra 6, milyar avro ek gider anlamına gelmekte.

Bunun yanında, ekstra savunma giderleri 2,4 milyar avro, kademeli 2023, 2024 ve 2025 yıllarında asgari ücretin (minimumloon ) ve ödeneklerin yüzde 7,5 artırılması ve haksız yere geçmiş yıllarda mevduat hesaplarından alınan ve geri ödenmesi gereken vergiler 2, 8 milyar avro.

Hollanda bütçesi bu yıl toplam yüzde 3, 4 açık veriyor Avrupa Birliği, AB ve ekonomi programında karar ve izin verilen norm ve oran ise yüzde 3 .

Hollanda hükümeti yeni gelir kaynakları buldu mu?

Evet, Hollanda hükümeti Ensesi kalınlardan, işverenden, üretenden ve zenginden daha çok vergi alınmasına karar vermişe benziyor.

Korana krizi ve işverenler

Evet Hollanda Kraliyet - ulus devleti, Korona yıllarında var olan ekonomik gidişatın büyük bir ekonomik, sosyal ve ruhsal krizi ucuz atlatmak için, Hollanda Rutte kabineleri toplam 50 milyar avro işveren giderlerine destek vermişti.

Gün geldi ve verilen desteğin ürünlerini alan işverenler, kalıcı kutsal devlet ve gerekli olan bütçe açığının kapanması için Hollanda kabinesine ne kadar destek verecekler göreceğiz.

Yasalar belirleyicidir

Vergi ve finansal destek yasaları belirleyicidir. Hükümetin sosyal partners dediğimiz işveren ve işçi temsilcileri ve sendikaları ile ortak geniş toplumsal destekli bir yeni politikaların gündeme geleceği kesin gözüküyor.

Yıllar öncenin Sosyalist sloganı 

Hollanda’da “Ensesi kalınlar daha çok vergi ödeyecekler “sloganı beni 30 yıl önceki “Sosyal Demokratlara , PvdA Hollanda İşçi Partisinin sloganına götürdü. Umudumuz, 30 yıl önceki sosyal devlet, dayanışma, güçlü olanların daha çok toplumsal destek vermeleri ve sorumluluk almaları.

Hollanda, Liberal Hollanda Rutte IV kabinesini Sol ve Liberal bir yönetim ve politika izlediğini söyleyenler yanılmıyorlar. Ama Rutte IV koalisyonun bir Sosyalist yönetim programına sahip olduğunu söylemek için biraz erken.

Yine burada Hollanda’nın her zaman kazançlı çıktığı orta yolu bulma “ (Compromis zoeken ) ve Water bij de wijn doen “ Şaraba Su katma politikalarını görmek mümkün.

Sosyal devlet, paylaşım. Dayanışma ve paylaşım bugün dünden de daha fazla hepimiz için gerekli.