Tazminat hakkınızı ücretsiz aratın


  • Kayıt: 24.06.2022 16:13:59 Güncelleme: 25.06.2022 11:51:16

Tazminat hakkınızı ücretsiz aratın

Av. İsmet Özkara

Kazamı geçirdiniz?

Örneğin bu bir trafik kazası olabilir, bir araba sizin arabanıza çarptı, yolda yürürken bir motosiklet ile çarpıştınız veya is yerinde kaza geçirdiniz veya komşunuzun köpeği sizi ısırdı. Ne olursa olsun, kazadan sonra hasarınız olur.

Peki bu hasarı kim ödeyecek?

Kazaya sorumlu olan kişi hasarınızı ödemek zorunda, yani: size çarpan arabanın ve motorun sahibi, köpeğin sahibi olan komşunuz veya şirketin sahibi olan patronunuz. Bu kişilerin bu durumlar için genellikle bu kişilerin sigortası mevcuttur.

Ne tür tazminat haklarınız var?

Karşı taraf sizin hem maddi hem manevi tazminatınızı ödemek zorunda. Birçok kaza mağdurlarının tazminat hesaplamasını bilmedikleri için altta birkaç örnek vermek istiyorum.

Tazminat hesaplamasında uzmanız. Bu yüzden çoğu zaman ücretsiz olarak avukatlarımız tarafından tazminatınızı hesaplatabilirsiniz.

-manevi tazminat (korku, shock, spor yapamamak, iz)

-ev işlerinde yardım tazminatı (huishoudelijke hulp)

-tedavi masrafları (fizik tedavi, ilaç masrafları, yol parası, eigen risico)

-eğitim aksaklığı (mbo, hbo, vmbo)

-gelir kaybı (maaşlı isçi, zzp)

-faydası olmayan maliyet (spor okulu abonesi, pahalı tatil)

-avukat masrafları

Standart bir tazminat davası nasıl gelişir, atılan adımlar nedir?

İlk başta tanışma olur ve dosyanız avukat ile görüşülür. Avukat dosyanızı inceler ve davanızın olup olmadığını belirtir. Bu aşama ücretsizdir. Davanızda ihmal var ise karşı tarafın sigortası sorumlu tutulur. Sorumluluk kabul edildikten sonra tazminatınız hesaplanmaya baslar. Bu aşamada tedaviniz devam ediyorsa avukat sağlıkçılardan bilgi ister ve çalıştığı uzman doktor tarafından rapor hazırlatılır. Durumunuz iyiye gidiyor ise dosyanızı kapatma amaçlı karşı tarafın sigortasına teklif sunulur. Tazminat miktarında anlaşma sağlanırsa sözleşme imzalanıp dosyanız kapanır. Eğer sorumluluğa ret kararı gelir ise mahkemenin imkânları görüşülür. Mahkeme açıldığında dosyanız hâkim tarafından yargılanır.

Neden kaza avukatı ve hukuk danışmanı (jurist) ile farkı nedir?

Bir kazadan sonra aklınızda birçok şey oluşur, bir yandan kazanın etkisi ve tedavi sureci ve bir yandan hukuki süreç. Bu süreçte uzman ve tecrübeli kaza avukatına ihtiyacınız var. Hukuki sureci ve tazminat hesaplamasını kaza avukatına bırakın ve yükünüzü hafifletin. Avukat Hollanda Avukatlar barosunda üye olmak zorunda ve senelik baro tarafından kurslara katılarak bilgisini üst düzeyde tutmak zorunda. Ayrıca bir avukat mahkemeye çıkma yetkisi var. Bu yüzden karşı sigorta tarafından daha ciddiye alınır.

Avukatın ücreti nedir?

Karşı tarafın sigortası sorumluluğu kabul ettikten sonra avukat ücretinizin tamamını karşılamak zorunda. Yani bir kaza mağduru iseniz ve karşı taraf suçlu ise, sigortası avukat ve mahkeme ücretinizi tamamen karşılar. Yani kısacası avukat ücretini siz değil karşı taraf ödüyor ve cebinizden avukat masrafı çıkmıyor. Bunun arkasındaki düşünce sudur, kaza mağduru olmasaydınız avukata gitmeyecektiniz.

Tazminat hakkınızın olup olmadığını veya aklınızda soru işareti var ise, bize mail veya telefon ile ulaşabilirsiniz. İlk görüşmemiz ücretsizdir.

Av. Cem Çakır