Göre Kasabası’nda Yağmur Duası


  • Kayıt: 31.07.2022 17:14:42 Güncelleme: 31.07.2022 17:14:42

Göre Kasabası’nda Yağmur Duası

Nejat- Almelo

Hollanda’da Müslümanlar bu Cuma günü camiler ’den yağmur duası yapacaklar. Hollanda’ da alışmadığımız bir yaz ve kuraklık yaşanıyor. O bol yağmur alan yemyeşil Hollanda sarardı ve soldu. Gelecek günlerde ufukta, yağmurun yağacağı da gözükmüyor.

Birgün izinden dönen bir arkadaş 9 yaşındaki kızına “ Hollanda’ya geldik der. Kızının tepkisi ise; ama baba "Güneş var" olur. Dört mevsimde bolca yağmur alan Hollanda ‘ya ne oldu ? İklim değişimi ve küresel sıcaklığın artması dengeleri mi bozdu ?

Yıllar önce Göre ’de, bizde de yağmurun yağmadığı bahar ve yaz aylarında yağmur duasını hatırlıyorum. Hep birlikte Göre’de Kelete Değirmen'in önünde topluca yağmur duası yapılır ve yağmur duasının sonunda katılanların gönlünden kopan yardımları ile bir kurbanlık inek alınırdı.

Göre Kasaba ’sının ileri gelenlerinden Bakkal Abdullah Ağa gibi aşçılar Çayırlık ’ta tüm kasabalı için büyük büyük kazanlarda Et ve Pirinç pilavı pişirilir ve yanında Şeker Şerbeti yapılır topluca hep birlikte yenilirdi. Tabii Göre Çöreği, Domates ve Biber turşusu da yanında eksik olmazdı.

O yenen yemeĝin tadı bugün bile damaĝımda…

Aslında güzel olan inanç, birlik ve beraberlik kültürünün yoğrulduğu, birlik ve beraberlik içinde olmanın en güzel örneğidir. Bütün kasabalıların gönlünden kopan katkılarıyla gerçekleşen bu yapılan yağmur duasının arkasın dan samimi duygularla gerçekten yemek hiçbir katkısı olmayan bir Anadolu geleneğiydi.

O yıllarda az olan maddiyat, zenginlik ve lüks bir yaşam yoktu ama samimiyet, dostluklar ve gönül birliği vardı. Güzel günler sizlerin olsun. Hoşçakalın.