Hollanda’da Utrecht Belediye Meclisi, Gazze’deki olayları soykırım olarak tanıyan bir önergeyi kabul etti. Önerge, DENK Partisi Meclis Üyesi Mahmut Sungur tarafından sunuldu ve mecliste yeterli desteği bularak kabul edildi...
Utrecht Belediye Meclisi, Gazze Olaylarını Soykırım Olarak Tanıdı
Hollanda’da Utrecht Belediye Meclisi, Gazze’deki olayları soykırım olarak tanıyan bir önergeyi kabul etti. Önerge, DENK Partisi Meclis Üyesi Mahmut Sungur tarafından sunuldu ve mecliste yeterli desteği bularak kabul edildi. Bu karar, geçtiğimiz günlerde Amsterdam Belediye Meclisi’nin benzer bir adım atmasının ardından, ülke genelinde ikinci örnek oldu.
DENK’ten İnsan Hakları Vurgusu
Mahmut Sungur, kararın ardından yaptığı açıklamada, insan haklarının evrenselliğini savunduklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Bu karar, adalet ve barış için dayanışmanın bir ifadesidir. İnsan haklarını savunmaya yönelik çabalarımız devam edecek.”
DENK Partisi, bu tür kararlarla Filistin meselesine dikkat çekmeyi ve uluslararası hukuka uygun bir yaklaşım benimsenmesini teşvik etmeyi hedefliyor. Partinin, diğer belediyelerde de benzer girişimlerde bulunmayı planladığı belirtiliyor.
Hollanda Siyasetinde Yeni Bir Dönem?
Amsterdam ve Utrecht’in ardından, diğer belediyelerin de benzer kararlar alıp almayacağı merak konusu. DENK, yerel düzeyde başlattığı bu inisiyatifin ulusal siyasete de etki edeceğini ve hükümetin Filistin politikaları üzerinde baskı oluşturacağını belirtiyor.
Yerel meclislerin bu tür konulara müdahil olması, ülkedeki siyasi dengeleri ve toplumsal tartışmaları şekillendirmeye devam edecek gibi görünüyor.
Utrecht / Tarık OKAN