Göstericiler, Hollanda hükümetinden Gazze’deki “soykırım niteliğindeki şiddeti” durdurmak için adım atmasını istedi...
Amsterdam’da 250 Bin Kişi İsrail’e Karşı Protesto Etmek İçin Museumplein Meydanında Toplandı
Amsterdam’da on binlerce kişi, hükümetin İsrail’e yönelik politikasını protesto etmek için üçüncü kez düzenlenen Kırmızı Hat (Rode Lijn) eyleminde bir araya geldi.
Organizatörlerin açıklamasına göre, protestoya yaklaşık 250 bin kişi katıldı — bu, Hollanda’daki son yılların en büyük protesto gösterilerinden biri oldu.
Museumplein ve çevresi insan seline dönüştü
Göstericiler, kırmızı kıyafetler giyerek Amsterdam’daki Museumplein meydanında toplandı. Meydan ve çevresindeki tüm sokaklar kısa sürede doldu.
Katılımcılar, Hollanda hükümetinden İsrail’e karşı net bir tavır almasını ve Gazze’deki “soykırım niteliğindeki şiddeti” durdurmak için harekete geçmesini talep etti.
Organizatörler, katılımın beklenenden çok fazla olması nedeniyle kalabalıktan yürüyüşe planlanandan erken başlamalarını istedi. Ancak yürüyüş başladıktan bir saat sonra bile hâlâ binlerce kişi Museumplein’da yürüyüşe katılmak için sıradaydı.
Bir katılımcı duygularını şöyle dile getirdi:
“Artık yeter. Çok daha güçlü bir mesaj verilmesi gerekiyor ama kimse dinlemiyor.”
Bir başka gösterici ise elindeki Birleşmiş Milletler alıntısını içeren dövizle konuştu:
“Tüm ülkeler Gazze’deki soykırımı durdurmak için her şeyi yapmak zorunda. Hollanda, İsrail’e en çok yatırım yapan ülkelerden biri. Hükümetimizin bu konuda anlamlı bir mesaj vermesi gerekiyor.”
Önceki gösteriler de on binlerce kişiyi toplamıştı
İlk iki Kırmızı Hat protestosu daha önce Lahey’de düzenlenmişti.
Mayıs ayındaki ilk gösteriye 100 bin kişi, hazirandaki ikinci eyleme ise 150 bin kişi katılmıştı.
Organizatörlere göre Amsterdam’daki son gösteri, Hollanda’da son 20 yılda düzenlenen en kalabalık protesto oldu.
Yahudi kuruluşlardan da destek
Gösteriye bazı Yahudi sivil toplum kuruluşları da katıldı. Bu gruplar, İsrail hükümetinin politikalarının Yahudi toplumu adına konuşmadığını ve barıştan yana olduklarını vurgulamak istediklerini belirtti.
Tren ve metrolarda yoğunluk yaşandı
Protestoya gelen kalabalık nedeniyle NS (Hollanda Demiryolları) ek seferler ve daha uzun trenler koydu.
Demiryolları, durumu “yoğun ama kontrol altında” olarak tanımladı. Özellikle Amsterdam-Zuid istasyonu çevresinde büyük yoğunluk yaşanırken, metro seferleri de artırıldı.
134 insan hakları örgütü destek verdi
Protesto, Amnesty International, Oxfam Novib, Pax ve The Rights Forum gibi büyük insan hakları kuruluşlarının öncülüğünde düzenlendi.
Toplamda 134 farklı örgüt, eyleme destek verdi.