Hollanda Hava Sahasında Endişe: Eindhoven’ın Ardından Volkel Üssü de Drone İhlali Yaşadı
Hollanda’da Eindhoven Havalimanı ve Eindhoven Askerî Hava Üssü’nün yanı sıra, Volkel Askerî Üssü’nün üzerinde de cumartesi akşamı yeniden dronelar tespit edildi. Savunma Bakanlığı’ndan sorumlu Devlet Sekreteri Gijs Tuinman, durumu pazar günü WNL op Zondag programında doğruladı.
Tuinman, “Her iki bölgede de droneları tespit ettik, müdahale ekiplerini devreye soktuk ve droneları uzaklaştırdık” dedi. Kaç drone görüldüğü açıklanmazken, Tuinman bunların profesyonel değil, sıradan mağazalarda satılan tüketici tipi küçük dronelar olduğunu vurguladı.
Volkel’de bir gün önce 10 drone tespit edilmişti
Cuma günü Volkel Üssü’nün üzerinde 10 drone görülmüş, askerî ekipler bunları etkisiz hâle getirmeye çalışmış ancak dronelar hızla bölgeden uzaklaşmıştı. Cumartesi akşamı ise Eindhoven’da dronelar yeniden havalanınca, havalimanındaki uçuşlar geçici olarak durdurulmuştu.
Devlet sekreteri, droneların iki üs üzerinde nasıl tespit edildiğini ve nasıl uzaklaştırıldığını açıklamadı. Ayrıca droneların nereden geldiği de hâlâ bilinmiyor.
“Çok ciddi şekilde ele alıyoruz”
Tuinman, Hollanda’nın bu tür drone olaylarını son derece ciddiye aldığını belirterek, “Savunma teşkilatının üst düzey kadrosu anlık olarak durumun üzerinde. Adeta 7/24 çalışan bir operasyon merkezi oluşturduk” dedi.
Avrupa genelinde artan drone alarmı
Volkel Üssü, Hollanda’nın F-35 savaş uçaklarına ev sahipliği yapan önemli bir askerî merkez. Eindhoven ise Hercules nakliye uçakları ve A330 tanker uçaklarının bulunduğu kritik bir üs konumunda.
Son aylarda Avrupa genelinde:
üzerinde droneların görülmesi belirgin biçimde artmış durumda. Norveç, Danimarka ve Belçika’da da benzer olaylar yaşandı; hatta Brüksel ve Liège havalimanlarında uçuşlar kısa süreliğine durdurulmuştu.
Askerî bölgelerde drone uçurmak yasak
Drone uçurmak, Hollanda’da havaalanları ve askerî bölgeler üzerinde kesin olarak yasak. Bu yasağı ihlal edenlerin ciddi cezalarla karşılaşabileceğini belirten Tuinman, “Bu bölgelerde drone uçuran biri yakalanırsa, hapse girmesi işten bile değil” dedi.