Volkel’de Alarm Üzerine Savaş Uçakları Havalandı

Kuzey Brabant’taki Volkel Hava Üssü’nden bu sabah bir alarm ihbarı üzerine iki F-35 savaş uçağı havalandı...


  • Kayıt: 07.12.2025 12:22:05 Güncelleme: 07.12.2025 12:32:43

Volkel’de Alarm Üzerine Savaş Uçakları HavalandıHollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri, X üzerinden yaptığı açıklamada bir Hızlı Müdahale Alarmı (Quick Reaction Alert – QRA) verildiğini duyurdu. Bu alarm, örneğin kendini tanıtmadan Hollanda hava sahasına giren bilinmeyen bir hava aracının tespit edilmesi durumunda uygulanıyor.
©Koninklijke Luchtmacht

Operasyonun hâlâ sürdüğü ya da yeni tamamlandığı bildirildi. Savunma Bakanlığı, işlem bittikten sonra olayla ilgili bilgilendirme yapılacağını açıkladı.

“Bu tür alarmlar yılda birkaç kez olur”

Savunma Bakanlığı sözcüsü, QRA’nın yılda birkaç kez verildiğini söyleyerek ayrıntı paylaşmadı:

“Bu illa ki ciddi bir şey olduğu anlamına gelmez. Hava sahasında tanımlanamayan bir cisim görüyoruz ve bunu araştırıyoruz.”

Patlama uyarısı

Hava Kuvvetleri, F-35’lerin ses hızını aşabileceğini, bunun da bölgede yüksek bir patlama sesi şeklinde duyulabileceğini belirtti.

Son dönemde Volkel Hava Üssü çevresinde drone görüldüğüne dair çok sayıda ihbar yapıldığı biliniyor.

Benelüks bölgesinde nöbet sırası Hollanda’da

QRA, NATO hava sahasını korumak için verilen en yüksek hazırlık seviyelerinden biri. Hollanda ve Belçika, Benelüks hava güvenliği görevini birkaç aylık dönemler halinde dönüşümlü üstleniyor. Geçen haftadan bu yana nöbet yine Hollanda’da.

Savunma Bakanlığı’na göre QRA verildiğinde F-35’ler dakikalar içinde havalanabiliyor. Uçaklar, yakalanacak hedefe doğrudan uçuyor. Yabancı uçağa yaklaşıldığında pilotlar, uçağın niyetini ve davranışlarını gözlemliyor. Sonraki adımlara hava muharebe kontrolü karar veriyor.

Pilotlar, uluslararası sinyal ve el işaretleriyle yabancı uçağın ne yapması gerektiğini gösterebiliyor. Eğer uçak tekrar kurallara uygun şekilde uçmaya başlarsa, F-35’ler üsse geri dönüyor.

Drone olayları tekrar gündemde

22 Kasım’da Volkel Hava Üssü üzerinde drone olayı yaşanmıştı. Savunma Bakanlığı, dronelerin yerden yapılan silahlı önleme girişimi sonrası bölgeden uzaklaştığını açıklamıştı.

Eindhoven Havalimanı çevresinde de drone tespit edilmiş; bunun üzerine Savunma Bakanlığı önlemler almış ve uçuş trafiği birkaç saatliğine durdurulmuştu.

Haber: Furkan TURGUT