Hollanda’da Skandal Bitmiyor: Mağdur Aileler Kendi Dosyalarına Ulaşamıyor!


  • Kayıt: 29.01.2026 19:30:37 Güncelleme: 29.01.2026 19:46:25

Hollanda’da Skandal Bitmiyor: Mağdur Aileler Kendi Dosyalarına Ulaşamıyor!

Hollanda tarihinin en büyük hukuk skandallarından biri olan "Çocuk Bakım Yardımı Skandalı"nda (Toeslagenaffaire), mağdur edilen binlerce aile yeni bir engelle karşı karşıya. Devletin hatalı suçlamalarıyla hayatları kararan aileler, kendilerine verilen sözlere rağmen "kişisel dosyalarına" erişemiyor.

Hollanda hükümetinin binlerce aileyi haksız yere "dolandırıcı" olarak damgalayıp yardımlarını kestiği ve geri ödemelerle aileleri iflasa sürüklediği skandalda, sular durulmuyor. Hollanda medyasında yer alan son haberlere göre, vergi dairesi (Belastingdienst) mağdurlara haklarını arayabilmeleri için gerekli olan dosyaları teslim etmekte sınıfta kaldı.

Sözler Tutulmadı: Dosyalar Askıya Alındı

Hollanda’nın popüler tüketici programı Radar ve kamu yayıncısı NOS’ta yer alan bilgilere göre, hükümet başlangıçta her mağdura neden "dolandırıcı" damgası yediğini anlayabilmesi için tam bir dosya sunma sözü vermişti. Ancak son gelişmelere göre Vergi Dairesi, bu dosyaları hazırlamanın "çok zaman alıcı ve maliyetli" olduğunu öne sürerek kişisel dosyaların gönderilmesini durdurma kararı aldı.

400 Saatlik "Bürokratik Engel"

Resmi makamlar, her bir mağdurun dosyasını hazırlamanın ortalama 400 saat sürdüğünü iddia ediyor. Belgelerin farklı sistemlerde dağınık halde bulunması ve gizlilik kuralları gereği üçüncü şahısların bilgilerinin sansürlenmesi (karartılması) süreci çıkmaza sokmuş durumda. Mağdurlar ise bu durumun, devletin kendi hatalarını gizlemek için kullandığı bir "oyalama taktiği" olduğunu savunuyor.

Mağdur Avukatları Tepkili: "Savunma Yapamıyoruz"

Mağdur ailelerin avukatları, Hollanda medyasına yaptıkları açıklamalarda, müvekkillerinin neden cezalandırıldığını tam olarak görmeden tazminat sürecinde etkili bir savunma yapmalarının imkansız olduğunu belirtiyor. Avukatlar, "Dosyalar olmadan neyin yanlış gittiğini denetleyemeyiz. Bu, adaletin önüne çekilmiş bir settir" diyerek duruma tepki gösteriyor.

"Nedenini Bilmek İstiyoruz"

Haberlerde görüşlerine yer verilen mağdurlar, sadece maddi tazminat değil, aynı zamanda manevi bir "neden?" sorusuna yanıt arıyor. Birçok aile, "Yıllarca çocuklarımın rızkı elimden alındı, evimi kaybettim. Şimdi devlet bana hangi belgelere dayanarak bunu yaptığını göstermekten kaçınıyor" diyerek yaşadıkları haksızlığı dile getiriyor.

Hükümetin Yeni Çözümü: Basitleştirilmiş Dosya

Tepkiler üzerine hükümet, tüm belgeleri içeren "kişisel dosya" yerine, daha hızlı hazırlanabilen ancak daha az detay içeren "ebeveyn dosyası" (ouder-dossier) modeline geçileceğini duyurdu. Ancak mağdurlar ve hak savunucuları, bu basitleştirilmiş belgelerin gerçekleri yansıtmaktan uzak olmasından endişe ediyor.

Hollanda’da adaletin ne zaman tecelli edeceği ve ailelerin tüm hakikatlere ne zaman ulaşacağı sorusu, ülkenin gündemini meşgul etmeye devam ediyor.

Lahey / Tarık OKAN