ERDOĞAN’IN NATO LİDERLERİNE HEDİYE ETTİĞİ SİLAH HOLLANDA GÜNDEMİNDE
Ankara’da gerçekleştirilen 36. NATO Zirvesi, sadece masadaki kritik jeopolitik başlıklarla değil, kapanışta liderlere verilen oldukça sıra dışı bir veda hediyesiyle de dünya gündemine oturdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirveye katılan devlet ve hükümet başkanlarına, üzerlerinde kendi isimlerinin yazılı olduğu özel üretim yerli Sarsılmaz SR 38 model birer revolver (altıpatlar) ve canlı mühimmat hediye etti.

Ancak diplomatik birer nezaket sembolü olarak sunulan bu ateşli silahlar, Avrupa ülkelerinin katı silah yasaları nedeniyle liderlerin başına lojistik ve hukuki birer iş açtı.
Yasalar İzin Vermedi: Jetten Silahı Ankara’da Bıraktı
Hollanda Başbakanı Rob Jetten, kendisine takdim edilen özel yapım revolverı ve mühimmatı diplomatik olarak kabul etti ancak ülkesinin katı mevzuatları gereği uçağa bindiremedi. Hollanda Devlet Enformasyon Servisi (RVD) tarafından yapılan açıklamaya göre; mühimmat ve silahla ülkeye giriş yapmanın kesinlikle yasak olması sebebiyle, Jetten’in hediyesi Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği’ne teslim edildi.Silahın burada profesyonel ekiplerce kalıcı olarak kullanılamaz hale getirileceği (ateşleme mekanizmasının bozulacağı) ve ardından muhafaza edileceği belirtildi.
Belçika Delegasyonunda Havalimanı Alarmı
Belçika Başbakanı Bart De Wever ve ekibi ise durumu ancak Brüksel yakınlarındaki askeri havalimanına indiklerinde fark etti. Hediye paketinin içeriğinden ilk etapta haberdar olmayan heyet, İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın uçakta gazetecilere yaptığı açıklamaları duyunca paketi açtı.
İçinden isme özel bir revolver, 6 adet canlı mermi, temizlik kiti ve Erdoğan’ın imzalı biyografi kitabı çıkan paket, heyette kısa süreli bir şoka neden oldu. Belçika yasaları gereği mühimmat taşımanın suç teşkil etmesi sebebiyle silah, havalimanında hızlıca Belçika Havacılık Polisine teslim edilerek güvenli bir kasaya kilitlendi. Silahın akıbetinin ne olacağı henüz netleşmedi.
Diğer Dünya Liderleri Ne Yaptı?
Hediyenin yankıları sadece Hollanda ve Belçika ile sınırlı kalmadı:
Diplomatik Souvenir mı, Güvenlik Sınavı mı? Uluslararası zirvelerde liderlerin birbirlerine yöresel ürünler, sanat eserleri veya sembolik plaketler vermesi alışılagelmiş bir durumken; Türkiye'nin kendi savunma sanayisini vurgulamak adına "canlı mühimmatlı silah" tercih etmesi, NATO ittifakı tarihinde eşine az rastlanır bir hediye olarak kayıtlara geçti. Liderlerin isimlerinin silaha kazınmış olması manevi değerini artırsa da, finansal değerinin yasal sınırları aşması sebebiyle birçok liderin bu silahları kişisel koleksiyonlarına eklemesi yasal olarak imkansız görünüyor.
Amsterdam / Tarık OKAN