Belediyeler, park parası adı altında sömürüyor

Belediyelerin vergilerden elde ettiği gelirlerine bakıldığında, son beş yılda en fazla otopark ücretlerinden kazanç sağlandığı görülüyor.


  • Kayıt: 31.12.2012 10:56:00 Güncelleme: 31.12.2012 11:04:00

Savaş Büyük Tipi

 

Belediye kasalarını otoparklar dolduruyor

Silecekte bon görmek çok can sında ceza bonu görmek, her insanın canını çok sıkar. Daha kötüsü, arabanızın bir çekici arkasında çekildiğini görmenizdir. İşte bu durumu önlemek için çoğumuz, park ücretini net bir şekilde öderiz. Ama arabası olan hemen herkes park ücretlerinin ne kadar yüksek olduğundan yakınır. Özellikle Amsterdam'da bu ücretler cep yakmaktadır. Birkaç saat için park otomatiğini doldurmak zorunda kalır insan. Yapılan araştırmaya göre Amsterdam yeryüzü üzerinde park ücreti en yüksek olan 5 şehir arasına giriyor. Tasarruf için ne kadar süre ile kalacağımızı iyi hesaplamamız, gereksiz yere uzun park süresi almamaya dikkat etmemiz büyük önem taşır. Bu şekilde dikkat edilirse, aylık park giderinde düşme olması olasıdır. ığından da anlaşılacağı gibi belediyeler park ücretlerinden büyük bir gelir elde ediyor. Son dönemde yapılan araştırma, bu durumu çok iyi özetliyor.

 

 

Belediyelerin vergilerden elde ettiği gelirlerine bakıldığında, son beş yılda en fazla otopark ücretlerinden kazanç sağlandığı görülüyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir araştırmaya göre belediyelerin elde ettiği gelirler arasında, otopark ücretlerinden sağlanan gelirin son beş yıl içinde arttığı belirtildi. Ortalama olarak belediyelerin gelirinin toplamda yüzde 20,3 dolayında arttığı, park vergilerinden sağladığı gelirdeki artışın ise, yüzde 38 dolayında olduğu belirtiliyor. 2007 yılında alınan park vergileri 445 milyon euro iken şu anda bu miktar 614 milyon euroya çıkmış durumda.

Belediye park ücretlerini bu kadar yüksek tutarak kasalarını doldururken, bakalım sokaktaki insan bu duruma ne diyor.

  

Sileceklerin altında bon görmek çok can sıkar dedik haberimize başlarken. Bunlardan birine şahit olduk. Arabasını kural dışı parkeden bir sürücüye ceza yazan görevlinin hem resmini çektik hem de görüş bildirmesini istedik:

 

 
 

Görevli:

 

Kuralları uygulamakla yükümlüyüm ama yazık olduğunu düşünüyorum

  
 

''Neden insanlar park yaparken dikkatli olmazlar anlam ıyorum. Biraz yürümekten kimseye zarar gelmez. Bakın ilerde çok sayıda park yeri varken, gelip yasak olan yere park ediyorlarsa ceza yemeyi de göze almalılar. Şu an bu arabaya 85 Euro ceza yazdım. Kuralları uygulamakla yükümlüyüm ama yazık olduğunu düşünüyorum. Şunu da yazmanızı istiyorum; Hatalı bir şekilde park etmekten artık vazgeçsinler, daha dikkatli olsunlar.''

 

 

Hakan Çakıcı (İnşaatçi)

Amsterdam artık yaşanılacak bir yer değil

Ben Zuidoost' ta kalıyorum. Kaldığım yerde parkın saatliği 2 Euro gibi yüksek bir rakam. Şehir içine girdiğiniz zaman bu ücret 6 Euro' ya çıkıyor. İşim gereği aracımla gittiğim yerlerde aşırı park parası ödüyorum. Kaldığım yer için ise, üç aylığına 80 Euro veriyorum. Hadi olayın maddi boyutunu geçelim, bir de arabayı park edecek yer bulamıyoruz. Evimin çok uzağına aracımı bırakıp yürüyerek eve gidiyorum. Amsterdam artık yaşanılacak bir yer değil.

 

 

 

 

 

 

Nida Şahin (Terzi)

Kaldığım yerde park ücreti, saatte 4,20 Euro

  

 
 

Bos en Lommer ile Baarsjes sınırında kalıyorum. Kaldığım yerde park ücreti, saatte 4,20 Euro. Sınırda oturmam nedeniyle park iznim yolun bir tarafında geçerli iken diğer tarafında geçersiz. Durum böyle iken bir de akşam saat altıdan sonra park yeri bulamıyoruz. Önceleri çok sayıda ziyaretçim olurdu. Artık eş dost bu sorunlardan dolayı ziyaretime gelmez oldu. Şu an sadece pazar günleri parasız. Cumartesi günleri de parasız olsaydı hiç değilse bu sorundan kurtulmuş olurduk.

 

 

 

 

Olgun Şen (Fırıncı)

Ceza ödemek zorunda kalan müşteriler artık gelmez oldu

 

Günümüzde çoğu insan zaten geçim sıkıntısı içerisinde. Hal boyle iken park ücretlerinin bu kriz ortamında düsürülmesi gerekir. Park ücretlerinin yüksek olması islerimizi de etkiliyor. Gelen müsterilerimiz de bu konudan çok sikayetçiler. Fırınımızın önündeki park yerleri ücretli. Biz ekmek satıyoruz ve insanlar ekmek almak için 50 kurus park ücreti ödemek zorunda kalıyorlar. Tabi ödemeyenler de oluyor ama bunlardan bazılarının ceza yediklerine sahit olduk. Ceza ödemek zorunda kalan müşteriler artık gelmez oldu, ayrıca çevresine de bu olayı anlatarak onların da gelmesini engelledi. Hiç değilse 10-15 dakikalık bir opsiyon sunsalar bizim açımızdan çok iyi olurdu. Belediye, resmen insanları park parası adı altında sömürüyor.