Hollanda’da Yılbaşı Gecesi Eşi Benzeri Görülmemiş Şiddet: 171 Kişi Suç Şüphesiyle Soruşturuluyor
Hollanda’da geride kalan yılbaşı gecesi, ülke genelinde olağanüstü düzeyde şiddet olaylarına sahne oldu. Savcılık (Openbaar Ministerie), polis, itfaiye ve ambulans ekiplerine yönelik saldırılar ile kamu ve özel mülke verilen zararlar kapsamında 171 kişinin suç şüphesiyle soruşturulduğunu açıkladı.
Yetkililer geceyi tek bir ifadeyle tanımladı: “Tam anlamıyla kontrolden çıktı.”
Bir önceki yıl yılbaşı gecesinde ağır suçlar nedeniyle 120 kişi gözaltına alınmıştı. Bu yılki rakamlar, şiddetin kayda değer biçimde arttığını ortaya koyuyor.
Polis ve Acil Yardım Ekipleri Doğrudan Hedef Alındı
Polis sendikası başkanı Nine Kooiman, 1 Ocak gecesi polis ve acil yardım görevlilerine yönelik saldırıların “eşi benzeri görülmemiş” boyutlara ulaştığını söyledi. Kooiman, yardım ekiplerinin bilinçli şekilde hedef alınmasını şu sözlerle değerlendirdi:
“Topluma yardım etmek için görev yapan insanların saldırıya uğraması kelimelerle tarif edilemeyecek kadar rahatsız edici.”
Savcılık da yaşananları sert biçimde kınadı. Başsavcı Sue Preenen, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Yılbaşı gecesinin holiganlar tarafından şiddetle gölgelenmesi kabul edilemez. Saldırganlığa ve şiddete asla müsamaha gösterilmeyecek. Polis, itfaiye ve ambulans görevlileri toplumun güvenliği için çalışıyor ve bunu güven içinde yapabilmeleri gerekir.”
Yeni Doğan Bebeği Kurtarırken Havai Fişekle Saldırıya Uğradı
Gecenin en sarsıcı olaylarından biri Rotterdam’da yaşandı. Mahalle polisi Lindsey, yeni doğmuş bir bebeğin hayatını kurtarmaya çalıştığı sırada bir grup gencin havai fişeklerle saldırısına uğradı.
Lindsey yaşadıklarını,
“Tam anlamıyla delilikti. Üstelik bu, gece boyunca yaşananların en ağır olanı bile değildi,”
sözleriyle anlattı.
Şiddet Olayları Ülke Geneline Yayıldı
Yılbaşı gecesi yaşanan olaylar yalnızca Rotterdam’la sınırlı kalmadı:
Yetkililerden Net Mesaj: “Bu Normalleşemez”
Yetkililer, bu ölçekteki şiddetin asla olağan kabul edilemeyeceğini vurguluyor. Savcılık, saldırılara karışanların hızlı ve sert şekilde yargı önüne çıkarılacağını duyurdu.
Polis sendikaları ve yerel yöneticiler ise yılbaşı gecelerinin giderek ulusal güvenlik meselesine dönüştüğüne dikkat çekiyor.
Haber: Yusuf AKSOY