Schiphol'da Bagaj sorunu şirket sayısı düşürülerek çözülmek isteniyor

Schiphol Havalimanı'nda 2022'de yaşanan bagaj krizini tekrarlamamak için bagajla ilgilenen şirketlerin sayısı üçte bire düşürülecek...


  • Kayıt: 29.03.2024 10:51:36 Güncelleme: 29.03.2024 10:54:19

Schiphol'da Bagaj sorunu şirket sayısı düşürülerek çözülmek isteniyor

Schiphol Havalimanı'nda 2022'de yaşanan bagaj krizini tekrarlamamak için bagajla ilgilenen şirketlerin sayısı üçte bire düşürülecek. Bu sayede şirketler arasındaki rekabetin azalması ve çalışma koşullarının iyileşmesi hedefleniyor.

Yolcu Akını ve Personel Sıkıntısı Sorun Yarattı

Haziran 2022'de Schiphol, yolcu akını ve personel sıkıntısı nedeniyle büyük bir krizle karşı karşıya kaldı. Yetersiz güvenlik personeli nedeniyle tüm yolcular zamanında kontrol edilemedi ve uzun kuyruklar oluştu. Birçok yolcu bu nedenle uçaklarını kaçırdı.

Bavullar Kayboldu ve Gecikti

Bunlara ek olarak, bagajlarla ilgili de birçok sorun yaşandı. Bavullar yanlış uçaklara yüklendi, kayboldu ve yığıldı. Bazı bavullar sahiplerine haftalar sonra ulaştırılabildi.

Bakan Harbers: "Değişim Gerekiyor"

Görevden ayrılan Altyapı Bakanı Mark Harbers Perşembe günü yaptığı açıklamada, "2022'de Schiphol'da bagaj taşıma konusunda işlerin iyi gitmediği herkes için açık hale geldi. Bunun değişmesi gerekiyor" dedi. Harbers, bagaj taşıyıcılarının sayısının sınırlandırılmasının şirketler arasındaki rekabeti azaltacağını ve bunun da çalışanların çalışma koşullarını ve hizmet kalitesini iyileştireceğini savundu.

Schiphol'de Neden Fazla Şirket Var?

Şu anda Schiphol'de bagaj, kargo ve posta elleçleme alanında altı şirket faaliyet gösteriyor. Harbers'a göre bu sayı diğer Avrupa havalimanlarına kıyasla oldukça fazla. Harbers tarafından yaptırılan bir araştırma, Schiphol'deki elleçleme pazarının bu kadar çok şirket için çok küçük olduğunu gösteriyor.

Hedef: Üç Şirkete Düşmek

Bakan Harbers, altı şirket yerine üç şirketin kalmasını istiyor. Ancak bu karar yalnızca yolcu uçaklarının bagajlarıyla ilgilenen şirketler için geçerli. Kargo sektörü bu düzenlemeden muaf tutuldu. Nakliye sektörüne kısıtlama getirilmesi lojistik sorunlara yol açabilir. Program ayrıca özel uçaklar için de geçerli değil.

Uygulama Zaman Alacak

Bu tedbirin uygulamaya geçmesi biraz zaman alacak. Altyapı Bakanlığı'na göre Schiphol şimdi bir Avrupa ihalesi başlatabilir. Bu süreç muhtemelen bir yıl kadar sürecek. Bunu bir geçiş dönemi takip edecek. Bu süre zarfında taraflar değişikliklere hazırlanabilecekler.

Schiphol ve İşverenler Birliği Kararı Destekliyor

Schiphol, kararı desteklediğini açıkladı. Bir sözcü, "Daha önce idareci sayısının azaltılması yönünde çağrıda bulunmuştuk" dedi. "Bunun, tüm yer hizmetleri sürecinin çalışma koşullarının, kalitesinin, güvenliğinin ve sürdürülebilirliğinin iyileştirilmesine katkıda bulunduğuna inanıyoruz."

İşverenlerin taşıma şirketleri birliği olan WPBL ise kısa sürede yanıt veremeyeceğini bildirdi.

Amsterdam / Tarık OKAN