VVD'nin PVV ile işbirliği yapması, Avrupa grubunun lideri Sandro Gozi tarafından "büyük bir hata" olarak değerlendirildi...
VVD'nin Wilders'la İşbirliği, Avrupa Grubundan İhraç Edilmesine Yol Açabilir
VVD'nin PVV ile işbirliği yapması, Avrupa grubunun lideri Sandro Gozi tarafından "büyük bir hata" olarak değerlendirildi. İtalyan politikacı, Avrupa seçimlerinden sonra gruptaki konumu hakkında VVD ile görüşmek istiyor.
Gozi, bu yorumlarını 6-9 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olan Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan bir tartışma sırasında dile getirdi. VVD, D66'nın da katıldığı Avrupa partisi Renew'in bir parçası. Renew, VVD'nin PVV ile çalışma tercihi nedeniyle giderek rahatsızlık duyuyor. Geert Wilders, hukukun üstünlüğüne saygı duymayan, Avrupa karşıtı biri olarak görülüyor. Renew grubunun lideri de bu hafta başında VVD'nin kırmızı çizgiyi aştığını ve partiden ihraç edilebileceğini belirtti.
Birçok Avrupa grubu, radikal sağın yükselişini eleştiriyor. Sol ve merkez partiler, PVV ve Marine Le Pen'in Rassemblement National'ı gibi sağcı popülist partilerle işbirliği yapmama kararı aldı. Bu anlaşma, siyasi sahnede "sıhhi tesisatın kordon altına alınması" olarak adlandırılıyor.
Gozi, tartışma sırasında "VVD büyük bir hata yapıyor ve bunu 10 Haziran'da (seçimlerden bir gün sonra) tartışacağız" dedi. Ancak Hollanda'da yeni kabinenin henüz kurulmadığına dikkat çekti. VVD, PVV, NSC ve BBB hâlâ başbakan arayışında ve bakanlık pozisyonları henüz doldurulmadı.
Volt ve GroenLinks'in de dahil olduğu Yeşiller'den Alman parti lideri Terry Reintke, VVD geçen yaz Wilders'a ulaştığında PVV'nin anketlerde büyümekte olduğuna dikkat çekti. Renew, Mark Rutte ve Dilan Yeşilgöz'ün partisini ihraç etmeleri gerektiğine inanıyor.
Aşırı sağ partiler, Perşembe günkü toplantıya katılmadı. PVV'nin ait olduğu ID ile SGP ve JA21'in bağlı olduğu sağcı muhafazakar ECR davet edilmedi. Avrupa Yayın Birliği (EBU), sadece önde gelen adayları davet etti. Ancak iki sağ parti, Avrupalı parti liderleri sistemine inanmadıkları için davet edilmediler.
ID'ye bağlı Dane Anders Vistisen, yakın zamanda X platformunda bu duruma olan kızgınlığını dile getirdi. "Avrupa Parlamentosu ve EBU, demokratik standartlar açısından yeni bir dibe vurdu. Avrupalı seçmenlerin yüzde 25'ini dışlayan bir tartışma düzenlemenin demokrasiyle hiçbir ilgisi yok" dedi. Vistisen, iki sağ partinin birlikte yüzde 20'den fazla oy alabileceğini gösteren anketlere atıfta bulundu. Bu, şu anki duruma kıyasla ciddi bir kazanç anlamına geliyor. Şu anda dördüncü sırada yer alan ID, üçüncü parti olabilir.
Anketlerde Hristiyan Demokrat EPP önde gidiyor. Mevcut Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in öncülüğünü yaptığı bu parti, radikal sağ partilerle işbirliğini dışlamadı. Bu durum, Von der Leyen'i aşırı sağa kapıyı açmakla suçlayan Gozi'nin eleştirilerine yol açtı. Von der Leyen ise sadece hukukun üstünlüğüne saygı duyan ve Avrupa yanlısı partilerle çalışmak istediğini belirterek bu eleştirilere karşı çıktı.
Lahey / Furkan TURGUT