Hollanda’da kütüphaneler geri dönüyor: üye sayısı ve şube sayısı artıyor
Gençlerin okuma becerileriyle ilgili endişeler sürerken Hollanda’daki kütüphanelerde dikkat çekici bir yükseliş yaşanıyor.
Hollanda’da kütüphaneler son yıllarda yeniden güçlenmeye başladı.
KB Ulusal Kütüphanesi ve CBS verilerine göre 18-30 yaş arasındaki kütüphane üyelerinin sayısı 2025 yılında yüzde 20’den fazla arttı.
Bu gelişme özellikle dikkat çekici çünkü aynı dönemde Hollandalı gençlerin okuma becerileriyle ilgili ciddi endişeler bulunuyor.
Artık sadece kitap alınan yerler değil
Kütüphanelerin rolü de değişiyor.
Bugün birçok kütüphane;
gibi alanlarda hizmet veriyor.
Yaklaşık 360 bin kişi, kütüphanelerdeki bu tür sosyal ve bilgilendirici hizmetlerden yararlandı.
Bu durum özellikle Hollanda’daki göçmenler açısından dikkat çekici. Kütüphanelerin sunduğu dil dersleri ve entegrasyon hizmetleri, Hollanda toplumuna yeni katılan kişilerin günlük yaşamda ihtiyaç duyduğu bilgiye erişimini kolaylaştırıyor.
Şube sayısı da artıyor
2025 yılında Hollanda’da 35 yeni kütüphane şubesi açıldı.
Toplam şube sayısı 1.283’e ulaştı.
Bu, 2014’ten bu yana görülen en yüksek rakam.
Kütüphanelere yapılan yatırımlar ve 2015’te yürürlüğe giren Kütüphane Yasası, sektörün yeniden toparlanmasında önemli rol oynadı.
3,8 milyon üye
Hollanda’da toplam 3,8 milyon kişi kütüphane üyesi.
Üstelik 18 yaş üzerindeki kişilere indirim veya ücretsiz üyelik sunan kütüphanelerin oranı yüzde 76.
Çocuklar için üyelik ise ücretsiz.
Kitap okuma dijitalleşiyor
Kütüphaneler yalnızca fiziksel kitaplarda da büyümüyor.
2025 yılında çevrimiçi kütüphanenin üye sayısı ve kullanımı da arttı. Online kütüphanedeki içerik sayısı 763 bin seviyesine çıktı.
Okullardaki kütüphanelerden yapılan kitap ödünç alma sayısı da yüzde 7 artarak 8,5 milyona ulaştı.
Lahey / Tarık OKAN