Türkiye ile Hollanda arasındaki köklü ekonomik ilişkileri daha da güçlendirmek amacıyla Türkiye-Hollanda İş Platformu (TDBP), Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da düzenlenen törenle kuruldu...
Türkiye-Hollanda İş Platformu Amsterdam’da Kuruldu
Türkiye ile Hollanda arasındaki köklü ekonomik ilişkileri daha da güçlendirmek amacıyla Türkiye-Hollanda İş Platformu (TDBP), Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da düzenlenen törenle kuruldu. İş dünyasını, kamu kurumlarını ve yatırım çevrelerini aynı çatı altında buluşturmayı hedefleyen platform, iki ülke arasındaki ticari ve stratejik iş birliklerinde yeni bir dönemin kapısını aralamayı amaçlıyor.

Amsterdam’daki H’ART Müzesi’nde gerçekleştirilen tanıtım programına; Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan, T.C Amsterdam Başkonsolosu Mahmut Burak Ersoy, Amersfoort Fahri Konsolosu Titus Kramer,Hollanda Dış Yatırım Ajansı (NFIA) Komiseri Hilde van der Meer, TDBP Başkanı Erhan Zeyneloğlu, DTİK Avrupa Bölge Komitesi Başkanı Turgut Torunoğulları, HOTİAD Başkanı Hikmet Gürcüoğlu, Hollanda Türk Girişimci Dernekleri Platformu Başkanı Durmuş Doğan ile Hollanda ve Türkiye’den çok sayıda iş insanı, yatırımcı ve sektör temsilcisi katıldı. Programda, platformun kuruluşu kamuoyuna resmen duyuruldu.
“Güçlü ilişkiler, somut projelere dönüşmeli”

Etkinlikte konuşan Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan, Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkilerin yalnızca ticaretle sınırlı olmadığını, aynı zamanda karşılıklı güvene ve uzun yıllara dayanan bir iş birliği geleneğine sahip olduğunu vurguladı. Yazgan, TDBP’nin girişimcileri, yerleşik şirketleri, finans kuruluşlarını ve kamu paydaşlarını aynı çatı altında buluşturan önemli bir platform olduğunu belirterek, bu yapının iki ülke arasındaki güçlü ilişkilerin somut, sürdürülebilir ve uzun vadeli projelere dönüşmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

Büyükelçi Yazgan, Türkiye ile Hollanda arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da derinleşmesi için bu tür platformların büyük önem taşıdığını belirterek, TDBP’nin faaliyetlerini desteklemekten memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
NFIA: Ortaklıkları güçlendiren bir adım

Hollanda Dış Yatırım Ajansı (NFIA) Komiseri Hilde van der Meer de konuşmasında, TDBP’nin kuruluş etkinliğinde yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu tür platformların ülkeler arası iş birliklerini güçlendirdiğini belirten van der Meer, Türkiye’nin, NFIA’nın ofisinin bulunduğu 16 ülkeden biri olduğuna dikkat çekti.
Van der Meer, NFIA olarak küresel sorunlara sürdürülebilir, yenilikçi ve dijital çözümler üreten şirketleri desteklediklerini vurgulayarak, Türk ve Hollandalı şirketler arasında kurulacak yeni ortaklıkların her iki ülke ekonomisine de önemli katkılar sunacağını söyledi.
“Henüz değerlendirilmemiş büyük bir potansiyel var”

Türkiye-Hollanda İş Platformu Başkanı Erhan Zeyneloğlu ise yaptığı konuşmada, Türk ve Hollanda iş dünyası arasında uzun yıllara dayanan güçlü ilişkiler bulunduğunu ancak bu ilişkilerin sunduğu potansiyelin henüz tam anlamıyla değerlendirilmediğini ifade etti.

Zeyneloğlu, TDBP’nin temel amacının, iki ülkeden şirketlerin bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunabileceği, yeni iş fırsatlarını değerlendirebileceği ve bu fırsatları somut iş birliklerine ve yatırımlara dönüştürebileceği tarafsız, profesyonel ve geleceğe dönük bir platform oluşturmak olduğunu söyledi.

Kâr amacı gütmeyen bir yapı
Hollanda’da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin girişimiyle kurulan Türkiye-Hollanda İş Platformu, kâr amacı gütmeyen bir iş platformu niteliği taşıyor. TDBP, iki ülke arasında ticaret, yatırım ve inovasyon alanlarında iş birliklerini artırmayı, girişimciler ve yatırımcılar arasında köprü olmayı ve sürdürülebilir projelere zemin hazırlamayı hedefliyor.

Yetkililer, önümüzdeki dönemde TDBP çatısı altında farklı sektörlere yönelik toplantılar, iş forumları ve proje bazlı çalışmaların hayata geçirileceğini belirterek, platformun Türkiye-Hollanda ekonomik ilişkilerine kalıcı katkılar sunmasının beklendiğini ifade etti.

Amsterdam / Ebubekir TURGUT