Azerbaycan “Medya Araştırma ve İzleme Merkezi” Başkanı, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Üyesi, Manisa Gazeteciler ve Yayıncılar Derneği (GYD) Bakü Temsilcisi “Reaksiya TV” Sahibi Zaur Gariboğlu Hollanda’da ki bir kısım Türk medya mensupları ile görüştü...
Gazeteci Zaur Gariboğlu: Türk ve Osmanlı hiçbir zaman katliam, soykırım yapmadı
Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın’ın daveti üzerine Türk basın mensupları ile Rotterdam’da hizmet veren Qarabağ Derneği’nde bir araya gelen Zaur Gariboğlu açıklamalarda bulundu.

Toplantıya, Hollanda Azerbaycan Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın, Benelüx Azerbaycanlıları Kongresi Başkanı Elsever Mammadov, Azerbaycan Ana Vatan Kadınlar Teşkilatı Başkanı Mayise Gündoğdu, Güney Azerbaycan Masası Başkanı Araz Atahan ve Gülnara Aliyeva katılarak basın mensuplarını bilgilendirdiler.
Elsever Mammadov ve İlhan Aşkın kısa birer selamlama konuşması yaparak ziyaret sebebi hakkında bilgi verdiler.
İlhan Aşkın, Hollanda’da aktif hizmet veren Türk basının Azerbaycan davasına hep sahip çıktıklarını, seslerinin kamuoyuna duyurulması noktasında çok duyarlı davrandıklarının altını çizerek, teşekkür etti ve basının desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Hollanda ziyareti sırasında Hollanda’da aktif hizmet yürüten Türk medyası ile tanışmak ve ortak çalışmalar yapmak istediğini ifade eden Gariboğlu izlenimlerini de paylaştı.
Ortak çalışma, birlikte hareket etmeye sıkça vurgu yapan Gariboğlu konuşmasında şunlara değindi: “Azerbaycan’daki sıkıntıları hepiniz yakından takip ediyorsunuz. Çok büyük derdimiz var. 200 yıllık işgalin ardından bağımsız bir anavatan olan yurdumuzun özelikle son 30 yıldır Ermeni teröristlerce farklı yer ve zamanlarda terör eylemleri yapılarak, huzur ve kardeşlik ortamı sürekli baltalanmaktadır. Son zamanlarda ekolojik terör dediğimiz tabiat ve doğaya yönelik ciddi katliamlar yapılıyor, katlediliyor. Tıpkı insanlara ve kültürel miraslara katliam yapıldığı gibi ve kaynaklarımız zarara uğratılıp tüketiliyor.
Birliğimiz ne zaman güçlense, Türkiye ve Azerbaycan ne zaman büyüse dışarıdan bir müdahale geliyor.
Türk ve Osmanlı hiçbir zaman katliam, soykırım yapmadı. Hiç kimsenin dilini, dinini değiştirmedi, vatanlarını ellerinden alıp, yağmalamadı. Ama bizler korkunç bir asimilasyon ile karşı karşıyayız. Avrupa’nın övündüğü demokrasisi varsa bizim de adaletimiz var. Demokrasiyi işlerine geldikleri gibi kullanıyorlar ama bizdeki adalet ölçüsü herkes için geçerlidir. Bizim ülke içinde güneylisi kuzeylisi yoktur, hepimiz Türk’üz.
Basın mensupları olarak beraber çalışalım. Bilgi ve haber paylaşımı yapalım.
Ortak bir çalışma alanı oluşturalım ve birbirimizden haberimiz olsun. Ermeniler 30 yıldır Azeri topraklarını tarumar ettiler. Sayısız insanı yerinden, canından ettiler. İş göremez hâle getirdiler. Dünya adaletli değil. Türklere karşı bir önyargı ve karşı bir yaklaşım söz konusu. Kendi çıkarları neyi gerektiriyorsa onu yapıyorlar. 50 yıl sonrasının dünyasına Turan Devletleri yön verecek. Elbette Avrupa’nın güzel olanını alacağız, entegre olacağız ama asla asimile olmayacağız. Türkün yüreğinde taşıdığı o adalet denilen yüce duyguyu dünya insanlığı ile tanıştıracağız.
Bakü’de 30 bin Ermeni barış içerisinde yaşıyor bu görmezlikten geliniyor ama 3-5 teröristin eylemi Avrupa’da gündem oluyor. Bizi birleştiren bir ruh var. Hiçbir zaman kimse ayrımcılığa uğradığını söyleyemez. Herkes Azerbaycanlıyım der.
Azerbaycan Ana Vatan Kadınlar Teşkilatı Başkanı Mayise Gündoğdu da seslerinin duyurulması, Azerbaycan’ın haklı davasının tanıtılması noktasında verdikleri mücadeleye değindi. Üç ay boyunca Den Haag’da tramvayların üzerlerinde asılı kalan tanıtım afişinin pek çok olumlu tepkisini aldıklarını belirten Mayise Gündoğdu, yılda 4 kez yayımlanan For You adlı dergide de her ay Azerbaycan’ın tanıtımı noktasında makaleler yayımlandığına dikkat çekerek, bu tür tanıtımların olumlu manada geri dönüşümleri olduğuna vurgu yaptı.
Toplantı, yemek ve çay ikramının ardından sona erdi.
Rotterdam / Deniz ERKOCU