Hollanda'da mahkeme, Amsterdam Schiphol Havalimanı'nda uçuş sayısının kısıtlanmasına izin vermedi

Hollanda'da mahkeme, hükümetin Amsterdam Schiphol Havalimanı'ndan yapılacak yıllık uçuş sayısını 500 binden 460 bine indiren kararının yürütmesini durdurdu...


  • Kayıt: 05.04.2023 13:22:14 Güncelleme: 05.04.2023 19:59:33

Hollanda'da mahkeme, Amsterdam Schiphol Havalimanı'nda uçuş sayısının kısıtlanmasına izin vermedi

Haarlem şehrindeki mahkemeden yapılan yazılı açıklamada; hükümetin, karbon salımını ve gürültü kirliliğini azaltmak için Schiphol Havalimanı'ndan gelecek yıl yapılacak uçuş sayısını 500 binden 460 bine indiren kararının yürütmesinin durdurulduğu belirtildi.

Davanın, Hollanda Kraliyet Hava Yolları (KLM) öncülüğündeki havayolu şirketleri ve sivil havacılık kurumları tarafından açıldığı belirtilen açıklamada, kararın gerekçesi olarak, “hükümetin, gerekli usül kurallarını takip etmeden uçuşlara kısıtlama getirmesi” gösterildi.

Kararla ilgili KLM'den yapılan açıklamada, "Hem yolcuların uçuş ihtiyacını karşılamak hem de daha az karbon salımı ve gürültü kirliliği için daha iyi bir alternatif hazırlıyoruz. "ifadeleri yer alırken, KLM'nin, davanın ileriki safhalarında bu planı mahkemeye sunacağı aktarıldı.

Kısıtlama kararını alan Altyapı ve Su İdaresi Bakanlığı’ndan, mahkemenin kararına ilişkin yapılan açıklamada, "Çevre, şehrin sakinleri ve havalimanının ekonomik önemi arasında yeni bir denge kurmak için çabalıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan; Amsterdam'daki gürültü kirliliği sebebiyle 2025'ten itibaren “gece uçuşları”yapılmayacak: Amsterdam SchipholHavalimanı'nın, gürültü kirliliği sebebiyle 2025’ten itibaren gece ve özel jet uçuşlarını yasaklayacağı bildirildi.

Amsterdam'da gürültü kirliliği sebebiyle 2025'ten itibaren gece uçuşları yapılmayacak

Hollanda'daki Amsterdam Schiphol Havalimanı'nın, gürültü kirliliği sebebiyle 2025’ten itibaren gece ve özel jet uçuşlarını yasaklayacağı bildirildi.

Havalimanı'ndan dün yapılan açıklamada, “daha sessiz, daha temiz ve daha iyi bir hava taşımacılığı için” 2025'ten itibaren 00.00-06.00 saatleri arasında uçakların kalkışına ve 00.00-05.00 saatleri arasında uçakların inişine izin verilmeyeceği belirtilmiş; özel jetlerin ve çok gürültü çıkartan uçak modellerinin de Schiphol Havalimanı'nı kullanmasının yasaklanacağı kaydedilmişti.