Hollanda'da Göçmenler ve Türkler için Artan İş Fırsatları


  • Kayıt: 04.02.2024 23:17:08 Güncelleme: 04.02.2024 23:19:13

Hollanda'da Göçmenler ve Türkler için Artan İş Fırsatları

İşgücü Açığı ve Nitelikli Eleman İhtiyacı

Hollanda ekonomisi son yıllarda yeniden büyümeye başladı ve bu büyümeyle birlikte birden fazla iş kolunda kalifiye eleman ihtiyacı da artıyor. İşverenler artık etnik köken, renk, ırk, bölge veya ikamet gibi faktörlere bakmaksızın eleman bulmakta zorlanıyor. Bu durum, göçmenler ve Türkler için yeni iş fırsatları yaratıyor.

Yaşlanan Nüfus ve Sağlık Sektöründeki Açık

Hollanda nüfusu yaşlanıyor ve bu durum sağlık ve rehberlik sektörlerinde büyük bir eleman açığına yol açıyor. Sigorta Ödenek Kurumu UWV'nin raporuna göre 2030 yılında sağlık ve rehberlik sektöründe eleman açığı 160.000'e ulaşacak. Göçmenler ve Türkler bu sektörlerde çalışmaya başlasalar da, çeşitli nedenlerden dolayı bu istihdamdan yeterince faydalanamıyorlar.

Göçmenlerin Ekonomiden Pay Alması

Göçmenlerin ekonomik büyümeden şikayet etmek yerine, orta veya yüksek dereceli sağlık meslekleri eğitimlerine katılarak ve iş bularak ekonomiden alacağımız payı artırması gerekiyor. Geçtiğimiz 10 yılda arz ve talep mekanizmasına bağlı olarak istenilenin üzerinde bir artış gözlemlendi. Her ne kadar kısıtlama ve kıskançlık olsa da, var olan hizmetin devamı için aranan eleman olmaya devam ediyoruz.

Katılımı Nasıl Sağlayabiliriz?

  • Sağlık hizmetlerine işçi temin eden aracı sağlık bürolarına kayıt yaptırarak
  • Belirli bir kurumda çalışarak ve iş tecrübesi sağlayarak
  • Kalıcı ve sürekli bir iş bulmak için gerekli olan BIG kayıt numarasına sahip olmak

Meslek Eğitiminde Seçim

Meslek eğitimlerimizde daha çok sağlık ve sağlık için gerekli olan mesleki eğitimleri seçerek diplomamızı almamız son derece önemli. En azından Orta Dereceli üçüncü ve dördüncü derece (Niveau 3 / 4) diplomaya sahip olmamız gerekiyor.

Mesleki Kurum İçi Eğitimleri

Her kurum Bölgesel Orta Dereceli Eğitim Merkezleri (ROC's) ile ortak, haftada 4 gün çalışarak ve 1 gün eğitime devam ederek mesleki eğitimlerini tamamlamalarını sağlamaktadır. Bizlerin ve diğer göçmenlerin kurumların kendi mesleki eğitimlerine katılımları çok düşük düzeydedir. Bunun için daha çok iş ve meslek eğitimi başvurusu yapmamız gerekir.

Eğitim Olanakları

  • BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg)
  • BOL (De Beroepsopleidende Leerweg)
  • Sağlık Yüksekokulları Eğitimleri (HBO – Gezondheidszorg)

Sağlık Sektöründe İstihdam

BBL eğitimlerine katılım göçmenlerde oldukça düşük. Hak ettiği katılım gerçekleşmiyor. Bunun birden fazla nedeni var. Göçmen hanımlar aslında bu pazarda çalışmaya hazır. Yalnız, onlara yardım, rehberlik ve destek veren kurum ve elemanların olması gerekiyor. Bu konuda her kurum kendi çalışma planında göçmenlerin daha çok temsil edilmeleri için yeni insan kaynakları politikaları (diversiteitsbeleid en medewerker) ve görevlisini belirlemekle sorunun çözümünde oldukça katkı sağlayacaktır.

Nejat Sucu