Kaliteli Bir Yaşam İçin, Daha Çok Çalışma ve Kazanmak


  • Kayıt: 08.12.2022 22:58:13 Güncelleme: 08.12.2022 22:58:13

Kaliteli Bir Yaşam İçin, Daha Çok Çalışma ve Kazanmak

Nejat Sucu

Hollanda’da ekonomik ve sosyal yaşam 24 saat olağan hızıyla devam ediyor ve brüt ekonomik faaliyetler büyümeye devam ediyor. Daha fazla oranda, bilinenden ve istatistiklerden daha fazlası da olabilir büyüme ve ekonomik faaliyetler. Her ne kadar son yıllarda kayıt dışı ekonomi küçülse de.

Beklenen işsizlik gerçekleşmediği gibi, İşsizlik ödeneği WW, Sosyal geçim yardımı Bijstand ödeneklerinin sayısı düşmeye devam ediyor.

15 yaş ile 75 yaş arası çeşitli nedenlerden dolayı çalışamayan 3,5 milyon Hollandalı var. Var olan 400 binlik istihdam, çalışan açığı bir ve insan kaynakları bir türlü kapatılamıyor.

Her geçen gün Hollanda’ya artarak devam eden mülteci ve bilgi göçmeni göçü (kennismigranten ), büyüyen iş pazarında insan kaynakları gereksinimin kısmen de olsa, var olan kalıcı insan kaynaklarına çözüm bulunamıyor.

Hollanda’da 9 milyon 600 bin kişi çalışmakta, bunların 439 bini asgari ücretle çalışmakta.

1 Ocak 2023 ‘den sonra brüt Yasal asgari brüt ücret 1934,40 avro ve Yasal aylık net asgari ücret ise 1.622,68 avro ve ayrıca her ay çalışandan biriken tatil parası ayda net 85.40 avro olarak tespit edilmiştir,

Toplam çalışanların içinde kalıcı ve sürekli iş sözleşmesi olan (vaste arbeidsrelatie / arbeidsovereenkomst ) olan kişi sayısı 5 milyon 300 bin ve tam gün haftada 36 saat ve daha fazla çalışan sayısı ise 5 milyon 600 bin olarak belirlenmiştir.

Ayrıca sürekli bir iş sözleşmesi olmayan veya geçici, esnek (Flex ) iş sözleşmesi olan, serbest meslek sahibi (ZZP’e rs ) ve Özel istihdam büroları ( Toplam 15 bin özel istihdam bürosu bulunuyor /kaynak KvK) aracılığıyla ekonomik ve ticari faaliyetlerde bulunan çalışan insan sayısı ise 2 milyon 600 bine ulaşmış bulunmaktadır.

Bilmediklerimiz Neo Liberal Ekonomi

Var olan krizlerin birden çok sebebi olsa da var olan krizle kesin birden fazla ekonomik, sosyal, istihdam ve iş kaynaklarını olumsuz etkileneceği ve etkileyeceği kesin.

Bir ömür için çalışma ve çalışma

Yeni ekonomik sistemler, sosyo, ekonomik ve stratejik konum ve dengeler Hollanda gibi mini Batı Kapitalizmin ve Neo liberalizmin rahat uygulanabileceği bir Kapitalin göç alan ülkesi haline gelmesini sağladı. Son 50 yılda yaşanan Hollanda'da yaşam 5 kat daha pahalı bir hal aldı. Bir ömür kaliteli bir yaşam için bir ömür çalışma ve kazanma.

Belli ki Emeklilik yaşının 2040 yıllarında 75 ‘ ulaşması çokta uzak görünmüyor. Daha basit, şehirden, stresten uzak ve doğal bir yaşama daha az bir gelirle Anadolu ‘ya geri dönmek mümkün mü ?

Anadolu’nun köyleri 

Ne alemde ve ne kadar rahat bir yaşam vaat eder o Anadolu'nun doğal köyleri ?.

Bıraktığımız köyümüzü geri bulabilirmiyiz? Eşlerimizde bizimle birlikte o geri köy yaşamına geri döner mi ?

Gurbet hali ve olgusu

Ben gurbette yaşamayı bir yaşam biçimi, sosyal ve kültürel değişim olarak değerlendiriyorum. Aynı zamanda bir görgü birikimi ve yumağıdır, O birikim ve terk edildiği zaman insanı mutsuz edecek bir özlem başlar gurbete ve Hollanda'ya,

Yine kaldık iki dere arasında. Aşağı tükürsek sakal, yukarı tükürsek bıyık. Sağlıcakla kalın.