Haziran 2025 Hollanda Sosyo-Ekonomik Gündemi Nedir?


  • Kayıt: 02.06.2025 16:18:55 Güncelleme: 02.06.2025 16:18:55

Haziran 2025 Hollanda Sosyo-Ekonomik Gündemi Nedir?

Nejat SUCU

Hollanda İşverenlerinin Üçte İkisi (%66,3’ü) Nitelikli ve Kalifiye Çalışan Bulmakta Zorluk Çekiyor

Collega’s Gezocht (İş Arkadaşları Aranıyor)

Yolculuk esnasında yollarda uzun yıllardır dikkatimi çeken, servis hizmetlerine ait iş ilanlarını firmaların minibüs ve kamyonlarında görmek mümkün. Çalışmak isteyen kişiler için, bir işverenden daha fazla kazanç ve gelecek umudu veren firmalara geçişler bile bu tür reklamlarla sağlanabiliyor.

Hollanda’daki küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler ile fabrikaların temsilcilerinin katılımıyla yapılan Konjonktür Anketi’ne göre 2025 yılında; küçük işletmelerin %61’i, orta ölçekli işletmelerin %67’si ve büyük işletmelerin %72’si gerekli olan kalifiye ve nitelikli çalışan eleman bulmakta zorlanmaktadır.

(Conjunctuurenquête Nederland – Nisan 2025, KVK, EIB, MKB-Nederland ve VNO-NCW iş birliğiyle yapılmıştır.)

Yapılan bu araştırma sonuçlarına göre ulaşılan bulgular şunlardır:

• İşverenlerin çalışma şartlarının ve ücretlerinin iyileştirilmesi,

• İşverenlerin çalışma sistemlerinin ve hizmetlerinin otomatikleştirilmesi,

• Sahip olunan kapasiteye göre üretim ve hizmet planlaması,

• Hizmet ve üretimin yerine getirilmesi için yurt dışından çalışanların Hollanda’ya getirilmesi,

• Mevcut hizmet ve üretimin yurt dışına taşınması.

Her ne sebeple olursa olsun, gelecek yıllarda Hollanda’da yeterli düzeyde yetenekli, eğitimli, nitelikli ve kalifiye eleman bulunamaması; Hollanda ekonomisinin gelişimini, büyümesini ve inovasyonunu tehdit etmektedir.

Başka bir deyişle, inovasyon; yenilikçi düşünce veya çözümlerin ekonomik alana uyarlanmasıdır.

Gelderland Eyaletinde Yepyeni Bir Örnek

Hollanda, mevcut sağlık hizmetlerine yeni buluşlar ve çalışmalar ekleme peşinde. Yakın zamanda bir ilaç ve içecek araştırma firması, 36 deveyi Hollanda’ya getirerek; deve sütünden şeker hastaları (Diabetes / Suikerziekte) için içecek ve ilaç üretme çalışmalarını yürütmeye başlamıştır. Her hâlde inovasyon dediğimiz şey tam da budur.

Son Yıllarda Göçmen Çalışanların İşsizlik Oranı Azalmaya Devam Ediyor

Bu gelişmenin olumlu sonucu nedir derseniz?

Evet, son 10 yılda geleneksel Faslı ve Türk kökenli Hollanda vatandaşlarında işsizlik oranı %30’lardan %5–6 seviyelerine kadar düşmüştür.

Arz ve talep meselesi (Vraag en aanbodmechanisme), mevcut sosyal, iktisadi, ticari, kültürel ve siyasi rayında, tren gibi emin adımlarla yoluna devam etmektedir.

Bugün bile her 100 iş arayana karşılık 108 iş imkânı düşmektedir. Her yıl nitelikli ve kalifiye iş gücü bulunamayan 405 bin iş ilanı mevcuttur.

Gelecek için yeni yeni filizlenmiş, taze ve umut dolu beklentilerimiz vardır. Her türlü anti-göç, göçmen ve mülteci karşıtı politikaların iktidar ortağı olmasına rağmen, mevcut iş ve iş gücü açığı; bizlerin geleceğini daha olumlu ve umutlu kılmaktadır.

Yine Hoyratça ve Cömertçe Harcamamak Gerek

Var olan olumlu kredimizi hoyratça ve cömertçe harcamamalıyız. Mevcut kurumsal ayrımcılık, ötekileştirme, dışlama ve sömürü kültüründen gelen bir Hollanda toplumu söz konusu.

Eşit ve hak edilen Hollanda vatandaşlığına giden yolda kat edilen mesafeyi küçük görmemek gerek. Gelecek yıllarda da, çok daha eşit bir vatandaşlık için kat etmemiz gereken yollar mevcuttur.

Saygı ve sevgilerimle,