Hollanda Hasene Başkanı Hüseyin Karataş:
‘’Gazze’ye Yardım Malzemeleri Taşımak Önceliklerimiz Arasında’’
"Mazlum ve Mağdurlar için El Ele" Sloganıyla Yardımlaşmayı Teşvik Eden Hasene Yardım Vakfı Başkanı Hüseyin Karataş ile bu röportajda, Hollanda'daki en önemli yardım kuruluşlarından biri olan Hasene Yardım Vakfı'nın Başkanı Hüseyin Karataş'ı sizlerle buluşturuyoruz. Kendisiyle vakfın misyonu, vizyonu, yürüttüğü projeler ve geleceğe dair hedefleri hakkında konuştuk. Röportajda ayrıca, Hasene Yardım Vakfı'nın Hollanda'daki Türk toplumuna ve dünya genelindeki ihtiyaç sahiplerine nasıl katkıda bulunduğunu öğreneceksiniz.
Okuyucularımıza kendinizi tanıtır mısınız?
İsmim Hüseyin Karataş, 1990 yılında Konya’da dünyaya geldim. İlkokul itibariyle tüm eğitimlerimi Hollanda’da aldım. Amsterdam’da bulunan bir meslek lisesinde öğretmen olarak çalışıyorum. Bunun yanı sıra fahri olarak Kuzey Hollanda Millî Görüş Gençlik Federasyonu Başkanlığını yürütüyorum. İki yıldan bu yana ise Hasene Hollanda Yardım Vakfının Başkanlığını yürütüyorum. Evliyim ve Amsterdam’da ikamet ediyorum.
Rabbimizin Kur'an'da buyurduğu gibi,“Her zorlukla beraber bir kolaylık vardır”
Hasene Yardım Vakfı Başkanı olmanın en zor ve en keyifli yönleri nelerdir?
Hüseyin Karataş: Zor olan yönü, sorumluluğun ağır olmasıdır. Neticede hayırseverler bağışlarını güvenerek emanet ediyorlar. Bu bağışların çoğu zekât ve kurban gibi mali ibadetler olduğundan, ihtiyaç sahiplerine, mazlum ve mağdurlara zamanında ve titizlikle ulaştırılması gerekiyor. Bu sorumluluğun zorluğu büyük, ancak sonu güzel olan her şey elbette zordur. Rabbimizin Kur'an'da buyurduğu gibi, “Her zorlukla beraber bir kolaylık vardır” ilahi emri gereğince, bu zorlukların sonunda mazlum ve mağdurların ihtiyaçlarının giderilmesi, yüzlerinde oluşan tebessüm ile anlam kazanıyor. Bu, keyifli diyemeyeceğim ama güzel olan yönüdür.
Bu görevi üstlenmeden önce ne iş yapıyordunuz?
Hüseyin Karataş: Görevi üstlenmeden önce bir meslek lisesinde Öğretmen olarak çalışıyordum, şu an hali hazırda aynı lisede görev yapıyorum. Fakat Hasene Yardım Vakfı içerisinde farklı kademelerde yönetici olarak bulundum.
Dünyanın dört bir yanındaki yoksulların, muhtaçların ve mağdurların yaşam koşullarını aktif bir şekilde iyileştirmeye gayret ediyoruz
Hasene Yardım Vakfı ne zaman ve neden kurulmuştur?
Hüseyin Karataş: Hasene Hollanda Yardım Vakfı, "Mazlum ve Mağdurlar için el ele" sloganıyla 12 Eylül 2011 tarihinde kurulmuş bir yardım kuruluşudur. Hasene kelime anlamı olarak iyi, güzel ve hayırseverlik anlamına gelir. İsmimizin gerçek anlamıyla, dünyanın dört bir yanındaki yoksulların, muhtaçların ve mağdurların yaşam koşullarını aktif bir şekilde iyileştirmeye gayret ediyoruz.
Herkesin hayatını onurlu bir şekilde sürdürmesinin önemli olduğuna inanıyoruz. Yardım faaliyetlerimizi ve projelerimizi aynı zamanda zenginlerle yoksullar arasında bir dayanışma köprüsü kurmak ve her milletten ve dinden insanlar arasındaki uyumu güçlendirmek için de kullanmak istiyoruz.
Vakfın misyonu ve vizyonu nedir?
Hüseyin Karataş: Vakfımız, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.” Hadis-i Şerifinden hareketle mazlum ve mağdur insanlara, yetim ve öksüzlere, ihtiyaç sahiplerine gıdadan eğitime, sağlıktan barınmaya birçok alanda yardım götürme misyonuyla çalışmalarını yürütmektedir. Yardım çalışmalarını gönüllü gözlemciler eliyle gerçekleştiren vakfımız, varlık sahipleri ile yokluk içerisinde yaşayanlar arasında bir köprü vazifesi görmektedir. Vizyonumuz ise mazlum ve mağdur coğrafyalarda kullanılmayan imkânları harekete geçirerek insanların kendi ayakları üzerinde durmasına katkı sağlamak, meşhur bir atasözünde yerini bulan “Bana bin balık vereceğine, bir balık tutmasını öğret.” anlayışıyla ortaya kalıcı projeler koyarak kalıcı çözümün üretilmesine ve böylece ülke ve bölgelerin kalkınmasına katkıda bulunmak idealiyle çalışmalarını şekillendirmekteyiz.
Kurban, kumanya ve zekât-fitre kampanyaları ile mali ibadetlerimizi gerçekleştiriyoruz.
Hasene Yardım Vakfı hangi alanlarda faaliyet göstermektedir?
Hüseyin Karataş: Kurban, kumanya ve zekât-fitre kampanyaları ile mali ibadetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra yetim, su kuyusu, sağlık ve eğitim projeleri yürütüyoruz. Aynı zamanda adak, akika ve şükür kurbanlarının kesim ve dağıtımından acil yardım çalışmalarına kadar geniş bir faaliyet alanımız bulunmaktadır.
Hasene Yardım Vakfının Hollanda'daki Türk toplumuna nasıl bir katkısı vardır?
Hüseyin Karataş: Hollanda’da veren eller ile alan elleri buluşturarak bir köprü vazifesi görüyoruz. Bu şekilde sadece Türk toplumuna değil, tüm topluma katkı sağlamış oluyoruz. Örnek vermek gerekirse, en son yaşanan Türkiye merkezli deprem ve Fas depremi bunun bir göstergesidir. Buradaki toplumun bağışlarını Türkiye’deki deprem bölgesine hızlı bir şekilde ulaştırarak, kalıcı eserler yapmamıza da imkân sağladı. Aynı örnek Fas depremi içinde geçerli. Başka bir örneği de zekâttan verebiliriz. Bizler zekâtı, toplumun dertlerini tedavi etmek ve ihtiyaçlarını karşılamak üzere temel prensiplerden biri olarak kabul ediyoruz. Bu nedenle zekâtı bir sosyal yardımlaşma sistemi olarak görüyor ve bu çerçevede hem bireysel hem de toplumsal kalkınmanın sağlanmasını amaçlamış oluyoruz. Özetle şunu diyebiliriz; aslında bizim mazimizde yardımlaşma, dayanışma, paylaşma gibi değerlerle muazzam bir vakıf medeniyetinin inşasını görüyoruz. Bugün de o değerlerimizi canlı tutarak bu toplumda bir vakıf medeniyetinin inşasına katkı sağlayıp gelecek nesillerimizin bu şuuru verebilmek için istikbalimiz için gayret etmeliyiz.
Hasene Yardım Vakfının şu ana kadar gerçekleştirdiği en önemli projelerden bahseder misiniz?
Hüseyin Karataş: Her projemiz önemlidir fakat Kurban, Zekât-Fitre ve Acil Yardım çalışmaları ayrı bir önem taşımaktadır. Geçtiğimiz yıl yaşanan Türkiye Merkezli deprem, Fas depremi ve son aylarda yaşanan Gazze olayları yardımın hızlı ulaşması adına bunun bir göstergesidir.
Gazze’ye yardımı BM ajansı olan Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) işbirliğiyle ulaştırıyoruz.
Türkiye merkezli depremde acil yardımların hızlı bir şekilde yerine ulaştırıldığını gözlemledik. Ancak aynı yardımların Gazze’ye ulaştırılması noktasında bir hayli sıkıntılı süreçler yaşandığını gözlemliyoruz. Hasene olarak sizler, yardım ulaştırma noktasında imkanlar bu kadar kısıtlıyken, Gazze’ye yardımları nasıl ulaştırıyorsunuz?
Hüseyin Karataş: Gazze’ye yardımlarımızı 1949’da Nakba sırasında yerlerinden edilen Filistinli mültecilere destek olmak amacıyla kurulmuş bir BM ajansı olan Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) işbirliğiyle ulaştırıyoruz. UNRWA; Filistinlilere durumlarına adil ve kalıcı bir çözüm bulunana kadar insanı yardım ve koruma sağlamayı hedeflemektedir.
Gazze’de şu an hangi yardım çalışmalarını yürütmektesiniz?
Hüseyin Karataş: Gazze’ye ilk etapta Acil Yardım çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Temel ihtiyaçlara odaklanarak ailelerin besin ihtiyaçları; un, kuru bakliyat ve konserve yiyecekleri gibi temel gıda malzemelerini dağıtarak ortalama 70 bin kişiye ulaştık. Bunun yanı sıra, çadır, hijyen ve sağlık malzemeleri de bölgeye ulaştırıldı. Koordinasyon toplantılarında belirlenen sanitasyon, temiz su ve ambulans gibi ihtiyaçlar için de gerekli başvurular yapıldı. Aynı zamanda Ramazan Ayı boyunca da Gıda desteğimiz devam etti. Gazze’de planlanan bir diğer projemiz ise kayıp çocukları aileleriyle buluşturmak, yetimler için bakıcı aileler bulmak ve desteklemek.
100 ülke ve bölgede 450 gözlemcimizin nezaretinde bağışçılarımızın kurbanlarının kesimini yaparak ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı hedefliyoruz.
Vakfın şu an aktif bir şekilde Kurban Kampanyası yürüttüğünü biliyoruz bunun hakkında bilgi alabilir miyiz, Gazze’de kampanyaya dahil midir?
Hüseyin Karataş: Evet, en büyük kampanyamız olan Kurban Kampanyamızın startını “İyilik Yerini Bulsun, Bu Kurban Bayram Olsun” sloganıyla başlattık. 100 ülke ve bölgede 450 gözlemcimizin nezaretinde bağışçılarımızın kurbanlarının kesimini yaparak ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı hedefliyoruz. Gazze başta olmak üzere savaş mağduru ülkelerdeki ihtiyaç sahiplerine de kurban kampanyası vesilesi ile ulaşmayı hedefliyoruz. Bu bölgelerde yaşayan insanlar, savaşın gölgesinde temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlanıyor. Dolayısıyla, onlara kurban eti ve diğer yardımları ulaştırmak, önceliklerimiz arasında yer alıyor. Fakat bu bölgelerdeki güvenlik ve lojistik zorlukların olduğunu biliyoruz. Peki biz bu yardımların koordinesini nasıl sağlayacağız? Kurbanlık hayvanlar, savaşın etkilemediği güvenli bölgelerde kesilecektir. Bu şekilde hem hayvanların sağlığı hem de dinî vecibeler gözetilmiş oluyor. Kesilen kurbanlık hayvanların etleri, dayanıklı ve uzun süre muhafaza edilebilecek şekilde konserve haline getirilecek. Bu konserve edilmiş kurban etleri ve diğer gıda maddeleri, güvenli yollarla savaş bölgelerine taşınacak ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılacaktır. Tüm bu süreçler ise bizim gözlemimiz altında gerçekleşecektir.
Hasene Yardım Vakfının projelerini finanse etme kaynakları nelerdir?
Hüseyin Karataş: Tek kaynağımız bağışçılarımızdır.
Vakfınızın projelerine nasıl katkıda bulunabiliriz?
Hüseyin Karataş: Bağışlarınızı www.hasene.nl web sayfamızdan ve İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG)’ye bağlı camilerimizde bulunan kampanya zarfları aracılığıyla yapabilirsiniz. Gönüllü olarak projelerimizde görev alabilir ve sosyal medya hesaplarımızdan (hasenenl) bizi takip edebilirsiniz.
Hollanda'daki ihtiyaç sahiplerine, mültecilere Gıda Bankaları, COA'lar aracılığıyla veya doğrudan kumanya dağıtımları yapıyoruz.
Gelecekte Hasene Yardım Vakfı için nasıl bir vizyon öngörüyorsunuz?
Hüseyin Karataş: Çalışmalarımızı şu an ağırlıklı olarak dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde yürütüyoruz. Ancak Hollanda'daki ihtiyaç sahiplerine, mültecilere Gıda Bankaları, COA'lar aracılığıyla veya doğrudan kumanya dağıtımları yapıyoruz. Mahkumlara yönelik olarak Ramazan ayında sahur paketleri dağıtıyor, Kurban Bayramı'nda kurban kesimleri gerçekleştirerek Gıda Bankaları üzerinden veya doğrudan kurban eti ulaştırıyoruz. Ayrıca HBO/WO okuyan öğrencilere burs desteği sağlıyor ve Hollanda'da orman oluşumuna katkıda bulunmak için fidan dikimleri gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalarımızı önümüzdeki dönemde yerel kurumlarla iş birliği yaparak artırmayı ve bu toplumda vakıf medeniyetimizin inşasına katkı sağlamayı hedefliyoruz.
Hasene Yardım Vakfı hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler hangi kaynaklara başvurabilirler?
Hüseyin Karataş: Daha fazla bilgi edinmek isteyenler www.hasene.nl sayfasına göz atabilirler.
Son olarak, okuyucularımıza iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?
Hüseyin Karataş: Rabbimizin de Kuran’da buyurduğu üzere “İyilik ve takva üzerine yardımlaşın!” mesajını okuyucularımıza iletmek isterim.